Patients

SORRY, this page is presently not available in English.

Kvinna 59 år som det tydligt syns att det finns bettfysiologiska problem med.

Anamnes:
Patient med Trigeminusneuralgi 1995 och 2009.

Har nu stickningar på halsen till vänster. Orolig att det skall bli värre. Hade i november 2009 en plötslig intensiv smärta. Kom till sjukhus och fick morfin. De kan inte säga vad problemet är orsakat av.

Tar epilepsimedicin och Waran.

Vi gör 30 minuters anamnes och 30 minuter undersökning och behandling. Visuellt tydliga tuggmuskler. Inte oväntat stenhård i masseter, pterygoideus och temporalis musklerna. Kanske de starkaste tuggmuskler jag någonsin behandlat. Gör en ganska tuff behandlig av dessa utan att komplettera med sedvanlig grundbehandling pga tidsprist.

Därefter följde vår e-postkorrespondens:

June 17, 2010

Hej,

Efter ditt besök igår fick jag ont på höger sida i nacken och axel, (hade haft lite ont på dagen innan också) låg på spikmatta, tog Panodil och varm vetekudde. Jag har ganska hög “smärttröskel” men idag kändes det ännu värre.
Svårt för att lyfta armen osv. Jobbar, men tar Panodil.

Detta är kanske något bra, smärtan alltså? Förstärker det något med dina teorier om att det finns alldeles för spända muskler i käken, särskilt höger sida, som påverkar andra muskler.

Med vänlig hälsning Y.K.

June 18 2010

Hej
Ja ibland, och ganska ofta så känner man av behandlingen efteråt. Det blir en ömhets eller träningsvärkskänsla.
Det brukar gå över inom någon dag och är ett tecken på att det hänt något och att musklerna gynnas av behandling.
Hälsningar Eric

June 18, 2010

Hej,
Det är ingen “normal” ömhet eller träningsverkskänsla, det gör så ont att jag inte kan använda höger arm vid lyft varken upp eller ner och det gör nästan lika ont idag, jag är inte “gnällig” av mej, men detta fixar jag inte utan värktabletter, inte ens att sitta vid datorn. Då är det något med min kropp som är fel, så här illa kan det inte bli om det är normalt. Som jag känner det nu, skulle jag aldrig göra om det igen.
Hälsningar Y.K.

06/18/10

Hej

Nej det låter inte normal. Då kommer det att ta längre tid innan det normaliseras.

Det du kan göra är att be någon dra fingertopparna uppifrån och ner över ryggen under några minuter. Om du har möjlighet. Det kan ge lindring.

Vila också bra förstås. Men ändå rör dig lite när/om du känner för det. Dina tuggmuskler är ju oerhört spända och det finns sannolikt fler muskler som är.

Om det gör nästan lika ont idag är det nog ändå på väg åt rätt håll.

Ibland får man mycket ont några dagar men sedan kan det också komma att kännas bättre. Nu behandlade vi ju tyvärr inte ryggen pga tidsbrist.

Hälsningar Eric

June 28 2010

TACK!

Nu i efterhand tar jag gärna de “onda” dagarna fler gånger!

Jag har inte tagit epilepsi -medicinen efter mitt besök hos dej!

Jag tog många värktabletter i 3-4 dgr, men inga nu.

Har inte känt av något av nerven och det är snart 14 dgr sedan jag var hos dej.

Har du någon förklaring till det?

Hälsningar Y.K.

June 14. 2010

Hej

Du hade kanske hårdaste och starkaste tuggmuskler jag någonsin träffat på. De var så spända! Det är ett tecken på att de jobbar mycket. Bruxism = tandgnisslan/bitande. Detta är vanligt på nätterna men förekommer även på dagen.

Efter muskelbehandling kan man ibland få mycket ont i musklerna. Ju hårdare muskler desto mer ont. Under tiden efter behandlingen fortsätter kroppen att “jobba själv” som en respons på behandlingen Cirkulationen ökar och därmed förbättras näringstillförsel och borttransport av slaggprodukter. Som ett resultat släpper spänningarna och läkning/normalisering blir resultatet.

Troligen är du fortfarande hård i musklerna men behandlingen kan har haft tillräcklig effekt för att besvären skall släppa.

Hör gärna av dig någon gång och berätta hur läget är. Förhoppningsvis fortsatt gott.

Hälsningar Eric
Kommentar: Många patienter har bettfysiologiska problem med hårda, spända tuggmuskler utan att veta om det. Detta kan ge många olika besvär som huvudvärk, migrän, spänningar i nacke, axlar och rygg m.m. Därför är behandling av bettet viktig och jag gör det på många av mina patienter. Den starka reaktionen hos denna patient berodde delvis på att hon inte fick sedvanlig grundbehandling, delvis på att det var så oerhört spänt.
(Bettfysiologi = läran om tuggsystemets byggnad och funktion samt funktionsstörningarnas orsak och behandling.)