Patient sager

Kvinde 59 år hvor det tydeligt kunne ses, at hun havde bidfysiologiske/bidfunktions problemer.

Anamnes:

Patient med Trigeminusneuralgi 1995 og 2009.

Har nu stikninger på venstre side af halsen. Urolig for at det skal blive værre. Havde i november 2009 en pludselig intensiv smerte. Kom på sygehus og fik morfin. De kan ikke sige hvad problemet er forårsaget af.

Tager epilepsimedicin og Waran.

Vi laver 30 minutters anamnes og 30 minutters undersøgelse og behandling. Visuelt tydelige tyggemuskler. Ikke uventet stenhård i masseter-, pterygoideus- og temporalismusklerne. Måske de stærkeste tyggemuskler jeg nogensinde har behandlet. Udfører en ganske hård behandling af disse uden at komplettere med sædvanlig grundbehandling p g a tidnød.

Derefter fulgte vores e-postkorrespondance:

June 17, 2010

Hej,

Efter ditt besök igår fick jag ont på höger sida i nacken och axel, (hade haft lite ont på dagen innan också) låg på spikmatta, tog Panodil och varm vetekudde. Jag har ganska hög “smärttröskel” men idag kändes det ännu värre.
Svårt för att lyfta armen osv. Jobbar, men tar Panodil.

Detta är kanske något bra, smärtan alltså? Förstärker det något med dina teorier om att det finns alldeles för spända muskler i käken, särskilt höger sida, som påverkar andra muskler.

Med vänlig hälsning Y.K.

June 18 2010

Hej
Ja ibland, och ganska ofta så känner man av behandlingen efteråt. Det blir en ömhets eller träningsvärkskänsla.
Det brukar gå över inom någon dag och är ett tecken på att det hänt något och att musklerna gynnas av behandling.
Hälsningar Eric

June 18, 2010

Hej,
Det är ingen “normal” ömhet eller träningsverkskänsla, det gör så ont att jag inte kan använda höger arm vid lyft varken upp eller ner och det gör nästan lika ont idag, jag är inte “gnällig” av mej, men detta fixar jag inte utan värktabletter, inte ens att sitta vid datorn. Då är det något med min kropp som är fel, så här illa kan det inte bli om det är normalt. Som jag känner det nu, skulle jag aldrig göra om det igen.
Hälsningar Y.K.

06/18/10

Hej

Nej det låter inte normal. Då kommer det att ta längre tid innan det normaliseras.

Det du kan göra är att be någon dra fingertopparna uppifrån och ner över ryggen under några minuter. Om du har möjlighet. Det kan ge lindring.

Vila också bra förstås. Men ändå rör dig lite när/om du känner för det. Dina tuggmuskler är ju oerhört spända och det finns sannolikt fler muskler som är.

Om det gör nästan lika ont idag är det nog ändå på väg åt rätt håll.

Ibland får man mycket ont några dagar men sedan kan det också komma att kännas bättre. Nu behandlade vi ju tyvärr inte ryggen pga tidsbrist.

Hälsningar Eric

June 28 2010

TACK!

Nu i efterhand tar jag gärna de “onda” dagarna fler gånger!

Jag har inte tagit epilepsi -medicinen efter mitt besök hos dej!

Jag tog många värktabletter i 3-4 dgr, men inga nu.

Har inte känt av något av nerven och det är snart 14 dgr sedan jag var hos dej.

Har du någon förklaring till det?

Hälsningar Y.K.

June 14. 2010

Hej

Du hade kanske hårdaste och starkaste tuggmuskler jag någonsin träffat på. De var så spända! Det är ett tecken på att de jobbar mycket. Bruxism = tandgnisslan/bitande. Detta är vanligt på nätterna men förekommer även på dagen.

Efter muskelbehandling kan man ibland få mycket ont i musklerna. Ju hårdare muskler desto mer ont. Under tiden efter behandlingen fortsätter kroppen att “jobba själv” som en respons på behandlingen Cirkulationen ökar och därmed förbättras näringstillförsel och borttransport av slaggprodukter. Som ett resultat släpper spänningarna och läkning/normalisering blir resultatet.

Troligen är du fortfarande hård i musklerna men behandlingen kan har haft tillräcklig effekt för att besvären skall släppa.

Hör gärna av dig någon gång och berätta hur läget är. Förhoppningsvis fortsatt gott.

Hälsningar Eric

Kommentar: Mange patienter har bidfysiologiske/bidfunktionsproblemer med hårde og spændte tyggemuskler uden at de ved om det. Dette kan give mange forskellige besvær, som hovedpine, migræne, spændinger i nakke, skuldre og ryg mm. Derfor er behandling af biddet vigtigt og jeg udfører det på mange af mine patienter. Den stærke reaktion hos denne patient skyldtes delvis at hun ikke fik den sædvanlige grundbehandling og delvis på at det var så usædvanligt spændt.

(Bidfysiologi = læren om tyggesystemets opbygning og funktion samt funktionsforstyrrelsernes årsag og behandling)

Oversat fra svensk d. 27.01.15